KYNO CENTER TILBURG
Lovensekanaaldijk 40, 5015 AK Tilburg, Tel: +31 (0)6 54 71 65 56


Hovawart Bond Nederland


De Hovawart Bond Nederland werd opgericht op 21 maart 2014. In 2010 keerde namelijk het tij in de kynologie en werd het mogelijk meerdere rasverenigingen per ras te laten erkennen. We hebben de procedure voor erkenning gestart! In 2014 werden we een door de Raad van Beheer erkende rasvereniging. Een club met een eigen gezicht, een eigen identiteit en vooral een club waar mensen zich thuis voelen. Aanvankelijk had de vereniging de naam Hovawart Vereniging Nederland. De juriste van de Raad van Beheer raadde ons aan om een andere naam te kiezen. De naam zou te veel lijken op de naam van een andere rasvereniging.

Onze vereniging is een rasvereniging voor de Hovawart en de hovawartliefhebber in Nederland. Een vereniging die graag samenwerkt met andere verenigingen maar duidelijk kiest voor een eigen gezicht. We willen een kleinschalige, gezellige vereniging zijn en blijven. In het bestuur nemen mensen deel die het ras al vele jaren kennen. Alle bestuurders hebben al meerdere Hovawarts gehad en kennen het ras door en door. Een van de oprichters heeft diverse erelidmaatschappen en onderscheidingen gekregen in Duitsland, het land van herkomst van de Hovawart.

Vanaf het begin heeft de gezondheid en het karakter van de Hovawart in de fokkerij voorop gestaan. Er worden pups gefokt onder een goed fokreglement, waarin de fokker voldoende vrijheid heeft om naar eigen wens en idee te fokken. Adviezen kan de fokker altijd krijgen. Ervaringen van meer dan 30 jaar en een zelfstandig opgebouwde database zijn hulpmiddelen voor de fokkerij. De database wordt ook door andere verenigingen gebruikt. Het is een database waar we trots op zijn en we waken ervoor dat hij eerlijk wordt gebruikt.

Er is een echte thuisbasis in Tilburg waar echte hovawartmensen al jaren te gast zijn voor diverse evenementen zoals shows met meer dan 130 deelnemers en honden uit vele landen. Er wordt zelfs samengewerkt met fokkers uit de USA. Er worden puptesten, nestdagen, jongehondentesten en ook fokgeschiktheidstesten gedaan met de honden in onze vereniging. Dit resulteert in een gezonde Hovawart, wat het uitgesproken doel is van de leden en oprichters van de vereniging.

De Hovawart Bond Nederland geeft een eigen contactblad uit waarin o.a. iedere bestuurder een bijdrage levert. Ook de leden leveren artikelen aan voor het contactblad ‘Hovawart’.

 

logo HBN

 

hovawart 1